Super schoonzoon?? Dan lijkt hij vast op pa!

Tenminste als we een Tsjechisch onderzoek onder bijna duizend mensen moeten geloven.  Aan deze mensen  werd gevraagd om silhouetten te bekijken van naakte mannen met een verschillende lichaamsbouw. Ze moesten het type kiezen dat het meest overeenkomt met hun partner, hun droomman en hun vader in zijn jonge jaren.

Vooral bij de vrouwen leken de gekozen silhouetten van hun droompartner en hun vader opvallend vaak op elkaar. Hadden ze een dikkere vader, dan was ook hun droomman vaak wat meer gezet. En hoe nauwer de band, hoe groter de overeenkomst. Bij homoseksuele mannen was er alleen een voorkeur voor een slanke partner als hun vader ook mager was.

Maar er zijn de afgelopen jaren veel meer studies verschenen, die aantonen dat je ouders invloed hebben op je partnerkeuze. Zo blijken mensen met oudere ouders zich vaker aangetrokken te voelen tot oudere partners. Ook zijn er overeenkomsten tussen onze ouders en onze geliefden als het gaat om lengte, haar, oogkleur en zelfs lichaamsbeharing.

Er is mogelijk een biologische verklaring voor. We hebben waarschijnlijk de grootste kans op veel gezonde kinderen als we een relatie beginnen met een heel ver familielid. Het zou zo kunnen zijn dat als je je aangetrokken voelt tot mensen die vagelijk op je ouders lijken de kans iets groter is dat je zo’n ver familielid te pakken hebt. Maar mogelijk voelt het ook gewoon vertrouwd om met een man te zijn die iets weg heeft van je vader en speelt hechting dus ook in deze een belangrijke factor!