Week tegen pesten 23 t/m 27 september

De Week Tegen Pesten 2019 is van 23 tot en met 27 september. Via de site van de week tegen pesten kan je veel lezen over de Heldengame van Zapp.

Maar pesten gebeurd natuulijk niet alleen op school. Overal waar kinderen zijn, is de kans op pesten aanwezig.
De gevolgen van pesten zijn vaak groter dan we ons realiseren. Onterecht wuiven we pesten weg als iets dat hoort bij groot en weerbaar worden. Juist het negeren van pesten kan aanleiding zijn voor gevolgen op latere leeftijd. Pesten heeft een enorme impact.

Veel mensen die er als kind mee te maken kregen, merken dat nog elke dag.

In vriendschappen, relaties en op werkgebied.

Waarom blijft de een er zijn leven lang last van houden en kan de ander het achter zich laten? Een belangrijke rol speelt de ontkenning van het pesten toen het gebeurde. De leraar die zijn ogen sloot, de moeder die vond dat je je niet moest aanstellen.

Elliene vertelt: “Ik weet nog goed dat leerlingen uit mijn klas een keer op het bord hadden geschreven: ‘Esther mag niet op het schoolfeest komen.’ De leraar veegde het weg en ging verder met de les alsof er niets was gebeurd. Ik was verbijsterd. Dat leraren niets deden, daar heb ik nog lang last van gehad.”

Aan pesten kleven vaak veel en pijnlijke herinneringen. Hoewel we die het liefst zouden vergeten, gebeurt het tegenovergestelde.Die negatieve herinneringen hebben een functie. De amygdala, het deel van onze hersenen dat binnengekomen prikkels aan emoties koppelt, toetst of een situatie veilig is en waarschuwt voor gevaar. En juist omdat die herinnering zo goed is opgeslagen, vervallen mensen bij eenzelfde soort stresservaring snel weer in hun oude gedrag. Ze worden stil en trekken zich terug als anderen het gezellig met elkaar hebben. Of ze reageren heel sterk als er iemand voordringt bij de bakker.”

Wat kan je er aan doen?

Práát erover! Als je alles opslaat van binnen en er nooit iemand over vertelt, lijkt het probleem vaak groter dan het is. Je denkt sneller dat het allemaal aan jou ligt. Wie het deelt, voelt zich minder machteloos. Veel mensen hebben het pestverleden nog nooit met hun partner besproken. Veel van hen hebben járen gedacht dat ze er geen last van hadden, maar nu, ook met al die programma’s over pesten op televisie, denken ze: heb ik daarom misschien zo weinig vrienden? Of vind ik het daarom zo eng in een groep?

Inderdaad zijn een minderwaardigheidsgevoel, gebrek aan zelfvertrouwen, onzeker gedrag en faalangst allemaal bekende restverschijnselen van pesten. Deze verschijnselen kunnen wel degelijk effect hebben op je huidige functioneren, in relatie tot anderen in je relatie, in je gezin, op je werk, in je sociale omgang.

Ervaar jij dat je wordt beperkt in je sociaal functioneren, staat jou relatie mede als gevolg daarvan onder druk? Maak dan in de week van het pesten een afspraak en geniet van 21% vrij van pesten korting!