Scheidingsmediation, de waarheid over tarieven deel 1

De waarheid over wat een scheiding kost, waar je op moet letten...

Zorgwekkend hoe je als niets vermoedende burger in de moeilijke periode van een scheiding vaak niet volledig wordt uitgelegd hoe het werkt met de kosten van een scheiding.... In dit artikel wil ik je bewust maken van de zin en onzin van alle prachtige advertenties en beloften, want vaak genoeg is het zo dat je er bedrogen uitkomt....

Laat ik even doorgaan op het"kosteloos scheiden".

Het is inderdaad in bepaalde gevallen mogelijk om kosteloos te scheiden, ja echt...!!! Het is alleen afhankelijk van een aantal zeer duidelijke voorwaarden. Deze voorwaarden gelden voor mensen die in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Klik even op deze link dan zie je meteen of je er voor in aanmerking komt, maar kom daarna wel even verder lezen want of je in aanmerking komt en of het standhoudt zijn twee verschillende dingen!

Zoals je direct kunt zien op de site van de RVR geldt er voor mediation een minimale bijdrage van € 53,- per persoon en na beoordelen mogelijk een nihil stelling, wanneer er sprake is van schuldsanering of faillissement.

En nu je je gegevens voor de aanvraag van de subsidie, ookwel toevoeging genoemd, al bij deze zeer aardige persoon hebt achtergelaten, zal er mogelijk wel een subsidie worden toegekend, maar vervelend genoeg wel met een eigen bijdrage van minimaal € 53,- voor scheidingsmediation of € 340,- voor een advocaat!!!  

Omdat de persoon zo aardig was en de subsidie nu ookal op diens kantoor is aangevraagd ga je akkoord, logisch...het valt als nog mee toch? Gedurende het traject wordt er meer en meer bekend over jouw/jullie situatie. Een van de eerste zaken die worden opgevraagd? De financiele situatie, heb je een eigen huis met overwaarde, een spaarpolis of andere zaken die laten zien dat er sprake is van vermogen.

De RVR toets de toekenning van subsidie op twee momenten. Een keer bij aanvang en een tweede keer wanneer de convenanten zijn opgesteld en er om betaling wordt gevraagd door de advocaat en/of mediator. De advocaat en de mediator weten die vanaf de aanvang. Ondanks het feit dat je een "subsidie klant" bent werken ze heel hard voor je, ze nemen uitgebreid de tijd voor je, want klant is koning...

Ondertussen lopen de uren flink op....heb je in het begin wel goed gevraagd naar het feitelijke uurtarief? Nee he? Logisch hoor je bent vaak al zo belast met je scheiding dat je er vanwege de subsidie nauwelijks bij stil hebt gestaan...20 uur later is je scheiding al dan niet naar tevredenheid afgehandeld, er wordt beoordeeld door de Raad en dan komt de klap... De aardige mevrouw of mijnheer laat je weten dat het hem/haar spijt te moeten zeggen dat de Raad bij beoordeling heeft vastgesteld dat je toch niet in aanmerking kan komen voor vergoeding..

Hij of zij zal de nota van 20 uren maal een tarief van € 170,- ofwel€ 3400,- ex BTWalsnog bij je in rekening moeten brengen.... gelukkig blijft het een aardige mevrouw of mijnheer, want er zal een ruimere betaaltermijn worden gehanteerd. Je mag in plaats van binnen twee weken binnen vier weken betalen!

TIP!

1. Vraag bij aanvang van je scheiding om een prijsopgave op basis van een uurtarief

2. Vraag bij aanvang van je scheiding welke bijkomde kosten er nog kunnen voorkomen

3. Like ons en lees straks ook mijn volgende artikelen over "de valkuilen van fixed price", " scheiden met behulp van wie eigenlijk?", "alimentatie nonsens".

4. Neem kennis van onze uurtarieven!